Február 7-én, vasárnap a megnyitó ünnepséggel megkezdődik az olaszországi Cortina d`Ampezzóban az alpesi sí világbajnokság. A Magyar Sí Szövetség vezetése a legeredményesebb és legígéretesebb válogatott sízőit indítja el, akik a technikai számokban bizonyíthatnak majd.

A világ egyik legszebb versenypályája fogadja az alpesisí világbajnokság mezőnyét Cortina d`Ampezzóban. A kéthetes világesemény során mintegy 70 ország sízői küzdenek a következő versenyszámokban: kombináció, lesiklás, super-G, óriás-műlesiklás, műlesiklás, csapatverseny és parallel szlalom.

A koronavírus-járvány miatt tavaly ugyanezen a helyszínen elmaradt a világkupa döntője, amely a vb tesztversenye lett volna. A szervezők azt kérték a Nemzetközi Síszövetségtől, hogy 2022-re halasszák az eseményt a pekingi téli olimpia utáni hetekre, de a FIS az eredeti 2021-es időpont megrendezése mellett döntött.

Idén a gyorsasági számokban, a csapatversenyen és a parallel szlalomban nem szurkolhatunk magyar versenyzőknek, de a technikai számokban 4-4 sízőnk is elindulhat. A lányoknál Tóth Zita, Hozmann Szonja, Majtényi Hanna és Dorultán Katalin áll rajthoz műlesiklásban és óriás-műlesiklásban.

A férfiaknál műlesiklásban Úry Bálint, Trunk Tamás, Kékesi Márton és Nagy Bence versenyez. Hogy férfi sízőink közül óriás-műlesiklásban kik lehetnek ott a vébén, arról a következő napokban megrendezendő időmérő versenyek után dönt Robert Zan vezetőedző. Ebben a számban ugyanis Valeri Dávid és Pál Krisztián is versenyben van még a kijutásért.

Barta Csaba, a Magyar Sí Szövetség alpesi szakág vezetője elmondta, hogy a legjobb eredmény Tóth Zitától várható, aki műlesiklásban a világranglista 236. helyén áll. Esélyes arra, hogy ennek a versenyszámnak a kvalifikációjában a legjobb 25-ben végezzen, és így saját jogon kivívja a főversenybe kerülést, ahol viszontláthatjuk a világ legjobbjai között. A fiúknál, szintén műlesiklásban, szoros a magyar mezőny, többen is 56 FIS pont körüli teljesítményt tudhatnak magukénak, közülük bárki kvalifikálhatja magát a vb főversenyébe.
Összességében az elvárás mindenkitől a legjobb helytállás. Néhány sízőnknek ez csak az első állomás egy hosszú úton, és elsősorban a tapasztalatszerzés céljából kapnak esélyt egy ilyen rangos eseményen való megmérettetésre.

A FIS Alpesi sí Világbajnokságot 2021. február 7-21-ig rendezik meg az olaszországi Cortina d`Ampezzóban. A magyar csapat február 16-án utazik ki a helyszínre.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.