A drezdai világkupa szereplés után a Tour de Ski versenysorozatában is bemutatkozott december végén két férfi válogatott sífutónk, a téli olimpiára készülő Kónya Ádám, valamint Lágler Kristóf.

Elsősorban tapasztalatszerzés céljából indultak el a lenzerheidei megmérettetésen, melynek történéseiről Kónya Bálint, szövetségi kapitány számolt be.

„Az első versenynapon Ádám nagyon jól ment skating sprinten, összeszedett futás volt, és „csak” 13%-ot kapott a győztes norvég Klaebotől. De sok olyan versenyzőt is megvert, akiket nem szokott és sok olyan rivális végzett előtte, aki csupán 1-2mpcel előzte meg. Kristóf sajnos nem futott jól. Neki a sprint a gyenge száma, és jóformán csak ezért áll rajthoz ebben a versenyszámban, mert, ha már ott vagyunk a helyszínen, akkor elindul azon is. Ebben az erős mezőnyben nagyon kitűnik, ha egy versenyzőnek gyengeségei vannak, vagy éppen csak aznap nem fut jól. Egy Tour de Ski-n meg ugye csak akkor futhat az ember a második napon, ha az elsőn is futott, úgyhogy mindenképp kellett sprinten is indulni. 
Másnap mindkét fiúnak rosszul sikerült a versenyzés. Szakadó hóban kezdődött a verseny, a lécválasztás és waxolás is ennek tudatában történt. A fiúk a mezőny végén rajtoltak, jóval azután, hogy a verseny elején indulók már beértek. Az első 5km-es kör egész elfogadhatóan ment, utána azonban megállt a hóesés, és a klasszikus nyomban nem maradt friss hó, amin a wax fogott volna. Szemmel láthatóan nagyon szenvedtek a fölfelékben. Talán Ádám mondta, hogy csak azért nem állt ki, mert ez a Tour de Ski. Persze a mezőny végén induló többi versenyzőnek is pontosan ilyen körülmények között kellett versenyeznie… lehet őket nem zavarta meg annyira az időjárás változás, vagy valahogy jobban tudták kompenzálni a visszacsúszó léceket. 

Ádi már kint sem érezte magát teljesen 100%-osnak, de verseny másnapján este be is lázasodott, biztos ez is rányomta bélyegét az eredményre. A PCR tesztje negatív szerencsére. Egy sprint prológot még csak-csak le lehet így futni, de egy 15km klasszikon kiderül az igazság.

Terveztük az Európa Kupában való indulást is, de sajnos lemondta a cseh szervező, az osztrákok vállalták a megrendezést, de csak bizonyos országokból engednek versenyzőket, és mi nem mehetünk. Így a versenyzés helyett edzőtáborban készülünk az olimpia előtti 2,5 héttel Livigno-ban, ahol olyan tengerszint fölötti magasságban tréningezhetünk, mint amilyen magasságban az olimpiai pálya lesz” – mondta Kónya Bálint.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.