A pekingi téli paralimpián 30. helyezéssel teljesítette az óriás-műlesiklást Dumity Richárd. A magyar delegáció egyetlen sportolójának célkitűzése a 2026-os milánói téli paralimpián való versenyzés volt, de már idei eseményen is lehetőséget kapott az indulásra, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elfogadta a magyar alpesi síző kvótájáért beadott szabadkártya kérelmet.

A 25 éves parasportoló két versenyszámban is lehetőséget kapott az indulásra. Az óriás-műlesiklásban utolsó előttiként csúszhatott le az első futamban, majd a folytatásban is sikerrel teljesítette a távot, és az időeredményeit követően a 30. helyen zárt.

A verseny után elmondta, hogy élvezte a versenyt, annak ellenére, hogy a kemény, ám helyenként kikádasodott pálya megnehezítette a dolgát. De elégedett az elért eredménnyel, sikerült azt a szintet teljesítenie, amire jelenleg képes.

Ricsi egészségesen született, de hároméves korában súlyos balesetet szenvedett, amikor kiesett egy társasház negyedik emeletéről. Eltört a gerince, a jobb karja, mindkét lábában combnyaktörést szenvedett, károsult a tüdeje és a veséje is, valamint kómába került. Műtétek sora és egy hosszú rehabilitációs időszak következett számára. Az átélt nehézségeket és a kerekesszékbe kerülést követően sportot választott magának. 2019 óta kezdett el komolyabban foglalkozni az ülősíeléssel, és idén lehetőséget kapott, hogy a paralimpián kipróbálhassa magát. A Magyar Sí Szövetség elnöke is követi parasízőnk szereplését.

„Ricsi egy kitartó, igazi sportember, aki rendkívül rögös utat járt be a súlyos balesetétől a paralimpiai indulásáig. Küzdeni tudása példamutató lehet mindannyiunknak. A Magyar Sí Szövetség nevében szívből gratulálok a paralimpián nyújtott eddigi teljesítményéhez, és sok sikert kívánok a műlesiklás versenyszámhoz is” – mondta dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke.

Dumity Richárdnak leközelebb március 13-án, vasárnap szurkolhatunk, amikor is a férfiak műlesikló számát rendezik a pekingi paralimpián.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.