A kétnapos fórumot Brüsszelben rendezték, ahol az egyik központi téma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2025-ig tervezett stratégiája volt. 

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sportolói Bizottsága részéről két olimpikon sportoló -Csernoviczki Éva cselgáncsozó és Kékesi Márton alpesi síző - képviselte Magyarországot a brüsszeli fórumon. A „gender equality” egy fontossá váló téma az olimpiai mozgalomban, ami itt is megnyilvánult. Nekünk külön örömöt jelentett, hogy az eseményen sok külföldi ismerős-barát is megjelent a saját sportágát képviselve. Emellett fontos volt a meglévő kapcsolatainkat bővíteni más európai olimpikonok irányában, akiket még nem ismertünk.

A rendezvényen összesen 47 fő vett részt több európai országból. A 35 fő olimpikon sportoló, nemzetközi és nemzeti sportolói bizottsági tagok mellett sportszervezeti vezetők is képviselték országukat.

A kétnapos fórum központi témái voltak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2025-ig tervezett stratégiája (Agenda 2020+5), az olimpiai szolidaritás jegyében tervezett akciók és támogatási programok, valamint a nemzetközi „Athlete 365” hálózat szerepe és működése a sportolók körében. Ez utóbbi egy újszerű platform, ami összetartja a regisztrált olimpikonokat és közös, illetve egyéni kérdésekre, vagy javaslatokra is tud hatékonyan reagálni, valamint az eredményességet segítő ismereteket terjeszt. Ezt követték a sportolói panel tanácskozások, ahol a sportolói bizottságok szerepét és új lehetőségeit vitattuk meg.

Végül szakmai szemináriumok szerepeltek a programban (EU sport model, klíma és a környezet, gender egyenlőség és biztonságos sport, az EU támogatások, valamint a mentális egészség témakörökben. Mi az EU támogatások szemináriumon vettünk részt, ahol az elhangzottakra egy összefoglaló prezentációt tartottam a nagy csoport előtt.

A fórum végén rendezték meg az „Evening of Sport” gálát, ahol Thomas Bach, a NOB elnöke is bejelentkezett virtuálisan.

Szerző: Kékesi Márton

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.